Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Απαγορεύτηκαν τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Βραζιλία.

Η Νοτιοανατολική πολιτεία του Σάο Πάολο στην Βραζιλία, πριν από λίγες μέρες, απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα, στην βιομηχανία καλλυντικών, αρωμάτων και ειδών προσωπικής υγιεινής. Η απόφαση πάρθηκε μετά από μεγάλες διαδηλώσεις ακτιβιστών.

Από εδώ και πέρα η νομοθεσία θα επιβάλει πρόστιμο 435.000 δολαρίων για ΚΑΘΕ ζώο που θα βρίσκεται σε εργαστήριο που δεν θα έχει συμμορφωθεί με την νέα κατάσταση.

Σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, και σε περίπτωση συνεχούς παράβασης, το εργαστήριο θα κλείνει είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Επίσης θα επιβάλλεται πρόστιμο και στους ίδιους τους ερευνητές που θα παραβιάζουν τον νόμο.

Ο κυβερνήτης Geraldo Alckmin ανακοίνωσε την απαγόρευση μετά από συνάντηση που είχε με τους ενάντιους των πειραμάτων, με κτηνιάτρους και επιστήμονες, αλλά και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας καλλυντικών, αρωμάτων και ειδών προσωπικής υγιεινής.
"Ακούσαμε όλες τις πλευρές και αποφασίσαμε να περάσουμε αυτόν τον νόμο" είπε χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, μια ομάδα ακτιβιστών είχε εισβάλλει στο εργαστήριο "Instituto Royal lab", στο San Roque, και ελευθέρωσε 200 σκυλιά beagle τα οποία χρησιμοποιούνταν για πειράματα.
Το εργαστήριο μετά από αυτό, σταμάτησε την λειτουργία του καθώς όπως ανέφερε "οι ζημιές που υπέστησαν με την αφαίρεση των ζώων, ήταν σοβαρές και μη αναστρέψιμες".

Τα περισσότερα από τα ζώα που ελευθερώθηκαν από το συγκεκριμένο εργαστήριο είχαν ξυρισμένο τρίχωμα, κάποια βρέθηκαν νεκρά, και κάποια άλλα παγωμένα μέσα σε υγρό από άζωτο, με εμφανή σημάδια ακρωτηριασμού.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση θεωρείται μεγάλη νίκη για το κίνημα της προστασίας των ζώων, παρόλα αυτά, η χρησιμοποίηση ζώων σε πειράματα για ιατρική και επιστημονική έρευνα, θα συνεχίσει να επιτρέπεται κανονικά σε όλη τη Βραζιλία και θα διέπεται από την διεθνή νομοθεσία.

πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου